23.8.2012

Ekogen testaa pienvoimalaitoksensa Taipalsaarella

Ekogen Oy ja Taipalsaaren kunta ovat sopineet uudentyyppisen pienvoimalaitoksen testaamisesta Saimaanharjun nykyisen lämpökeskuksen rinnalla. Asennustyöt tontilla alkavat välittömästi ja laitoksen koekäyttöön päästään syyskuun aikana. Laitos tulee tuottamaan lämpöä Saimaanharjun lämpöverkkoon ja sähköä alueellisen sähköverkkoon.
 
Lappeenrantalainen Ekogen Oy on kehittänyt pienvoimalaitoksen, joka käyttää puuta polttoaineena ja tuottaa 300 kW lämpöä ja 100 kW sähköä. Aluksi polttoaineena käytetään pellettiä ja myöhemmin haketta. Jatkuvaan käyttöön pyritään pääsemään tulevan lämmityskauden aikana. Ensimmäinen tämäntyyppinen laitos asennetaan testi- ja esittelykäyttöön Taipalsaarelle.
 
– Saimanharjulla saamme kokeilla todellisessa ympäristössä laitoksen toimintaa ja voimme virittää sitä edelleen vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeita. Tämäntyyppisiä laitoksia ei ole aikaisemmin Suomessa rakennettu, joten kokemukset ovat meille arvokkaita. Kiinnostus tätä hanketta kohtaan on ollut suuri myös ulkomailla, joten varaudumme vilkkaaseen esittelysyksyyn, Ekogen Oy:n toimitusjohtaja Marko Karhunen sanoo.
– Sähköntuotanto perustuu mikroturbiiniin, jota käytetään paineilmalla. Tällä pyritään mahdollisimman häiriöttömään ja luotettavaan toimintaan. Testausvaiheen jälkeen laitoksen pitäisi toimia enimmäkseen kauko-ohjattuna, jolloin henkilökuntaa tarvitaan paikalla vain polttoaineen toimitusten aikaan ja viikottaisilla tarkastuskäynneillä. Toimenpiteitä vaativat ilmoitukset ja hälytykset voidaan ohjata valvomoon tai vaikka matkapuhelimeen, Karhunen jatkaa.

Työt rakennuspaikalla alkavat maanrakennustöillä elokuun aikana, jonka jälkeen varsinainen voimalaitos tuodaan paikalle kahdessa kontissa. Se liitetään samalla tontilla olevan lämpöekeskuksen lämpöjohtoihin ja viereisen sähkömuuntajan kautta sähköverkkoon.

Vs. kunnanjohtaja Mikko Hietamies pitää hanketta mielenkiintoisena ja oikean suuntaisena. – Haluamme tarjota mahdollisuuden uuden teknologian esille tuomiseen ja uusiutuvan energian kehittämiseen. Taipalsaarella tuotetaan jo nykyisin osa kaukolämmöstä puupolttoaineella ja tulevaisuudessa osuus saattaa entisestään kasvaa.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Marko Karhunen, Ekogen Oy, puh. +358 50 5342 789

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti